Sport

Sagan wint Gent-Wevelgem

24-03-2013 16:14

WEVELGEM (ANP) – De Slowaak Peter Sagan heeft zondag de wielerkoers Gent-Wevelgem gewonnen. De renner van Cannondale reed in de slotfase weg uit een kopgroep en kwam alleen aan. De Sloveen Borut Bozic finishte als tweede voor de Belg Greg van Avermaet.

De koers was 45 kilometer ingekort vanwege de kou. De ijzige omstandigheden deden de Zwitser Fabian Cancellara 70 kilometer voor de finish al afstappen. Ook de Belg Tom Boonen, vorig jaar nog winnaar, hield het voor gezien na een val waarbij hij zijn knie bezeerde. Drie vluchters kregen nog voor de laatste beklimming van de Kemmelberg gezelschap van tien achtervolgers onder wie Sagan. Nederlanders waren daar niet bij, de Spanjaard Juan-Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM) was de enige vertegenwoordiger van een van de drie Nederlandse ploegen.

Sagan (23) was al tweede in Milaan-Sanremo en de E3 Harelbeke en heeft ook de leiding in het WorldTour-klassement in handen. Meteen ook geldt hij als een van de topfavorieten voor de Ronde van Vlaanderen die zondag wordt verreden.

Bij de vrouwen won Kirsten Wild. De Nederlandse wielrenster van Argos-Shimano was na de rit over 112 kilometer in de sprint van de kopgroep te sterk voor landgenote Sanne van Paasen (Rabo). De Belgische Kelly Druyts werd derde. Iris Slappendel finishte als nummer 10.

Wild was woensdag ook al de sterkste in Dwars door Vlaanderen. ,,De grootste overeenkomst tussen beide races was de kou'', zo blikte ze terug. ,,Gelukkig had ik me goed ingepakt, waardoor het allemaal was te doen. In de sprint voelde ik me sterk. Het was opnieuw een goede dag.''