Super Bowl: de ultieme voorbeschouwing

29-01-2015 15:00

Komende zondag vindt de negenenveertigste Super Bowl plaats, de finale van het Amerikaanse NFL Football seizoen. De wedstrijd tussen verdedigend kampioen Seattle Seahawks en de New England Patriots wordt in Glendale, Arizona gespeeld. Het grootste eendaagse sportevenement ter wereld staat meer dan ooit in de belangstelling. Waarom? Vanwege Deflate-Gate.

Seizoen ontsierd door incidenten

Deflate Gate is het laatste schandaal dat de NFL, de Amerikaanse profbond, dit seizoen heeft getroffen. Dit seizoen werd al ontsierd door twee akelige incidenten waar twee spelers van de league werden geschorst wegens huiselijk geweld en kindermishandeling. Deflate Gate dus. Wat is er aan de hand? Na de halve finale wedstrijd tussen de Indianapolis Colts en de New England Patriots -dik gewonnen door de Patriots (7-49)- gaven enkele spelers van de Colts aan dat een aantal wedstrijdballen te zacht was. Iets wat strikt verboden is, er moet met ballen worden gespeeld met de juiste luchtdruk. De media doken er meteen vol op en onder die gigantische druk besloot de NFL een onderzoek in te stellen. Defate Gate was geboren.

Wat bleek is dat een groot aantal van de ballen waar de Patriots mee hadden gespeeld inderdaad te zacht was. Een zachtere bal levert meer grip op en er kan verder mee worden gegooid. Consequenties en eventuele maatregelen zullen na de Super Bowl bekend worden gemaakt. Dat de media zo ongemeen fel op dit schandaaltje doken heeft alles te maken met de HeadCoach van de New England Patriots, Bill Belichick. Hij is dé Jose Mourinho van het Amerikaanse Football. Uiterst succesvol, maar veel belangrijker is dat hij al eens veroordeeld is voor vals spelen omdat hij illegaal de tegenstanders liet filmen (Spy Gate). Reden genoeg voor een onderzoek, dus.

Niet zonder blaam

De legendarische coach is inderdaad niet zonder blaam, maar in dit schandaal lijkt hij niet de protagonist te zijn. De aandacht gaat vooral uit naar de spelverdeler van de Patriots, Tom Brady. De quarterbacks zijn namelijk de laatste die de wedstrijdballen aanraken voordat de wedstrijd begint. De vrees dat Deflate Gate de grote wedstrijd zal overschaduwen is deels al reeds bewaarheid geworden. De persconferenties gaan niet over de wedstrijd, maar over wat Tom Brady wel of niet gedaan heeft en of Belichick de opdracht heeft gegeven, of inderdaad van niets wist.

Aan de andere kant is zo’n schandaal wél de wet-marketing dream van iedere marketeer. De kijkcijfers voor de pre-game shows schieten door het plafond, de reclames tijdens de SuperBowl zijn nog nooit zo duur geweest en sommige adverteerders zullen ongetwijfeld dankbaar gebruikmaken van Deflate Gate. We zullen het hoogtepunt van Deflate Gate in deze week voor Super Sunday meemaken. Maar als zondag de wedstrijd begint is het weer een en al football. De legendarische New England Patriots, met de grote Tom Brady tegen de Seattle Seahawks, de regerend wereldkampioen.

Voorbereiding

Ondanks dat de Seahawks de titel verdedigen en Deflate Gate nooit een ideale voorbereiding kan zijn, zijn de Patriots van spelverdeler Brady licht favoriet voor de Vince Lombardie Trophy. Mochten de Patriots winnen dan maakt dat van quarterback Brady en coach Belichick in een klap de allerbesten in het moderne football.

Super Bowl XLIX wordt zondag 1 februari om 00:30 uur Nederlandse tijd live uitgezonden op het open kanaal van Fox.