Jan van Halst: ‘FC Twente is kampioenskandidaat’

01-10-2013 13:10

FC Twente staat na acht wedstrijden bovenaan in de eredivisie. Vitesse kan weliswaar de koppositie overnemen als de inhaalwedstrijd tegen ADO Den Haag deze week wordt gewonnen, maar vooralsnog presteren De Tukkers boven ieders verwachting. Nou ja, in ieder geval boven de verwachting van Jan van Halst. De analist van FOX Sports voorspelde in aanloop naar het huidige voetbalseizoen een mooie vierde plaats voor FC Twente. Tijd om de ontwikkelingen bij zijn oude club kort met hem door te spreken. “Kan je met potlood het woord kampioenskandidaat opschrijven?”

Zakelijke hardheid

“Een momentopname,” antwoordt Van Halst op de vraag hoe we de koppositie van FC Twente moeten beoordelen. “De eredivisie is een tombola, de ene week staat PEC Zwolle bovenaan, dan PSV en nu weer FC Twente. Ik ben absoluut positief verrast door de prestaties van de club, maar in de eredivisie kan het iedere week weer anders zijn. De afgetekende 3-0 nederlaag tegen SC Heerenveen vorige week in de beker past wat dat betreft prima in dat plaatje.”

Volgens Van Halst is er dit seizoen vooralsnog geen club die wekelijks het vereiste niveau behaalt. “FC Twente is een jeugdig team en speelt aantrekkelijk voetbal, maar de ploeg moet nog slimmer worden. De boel op slot gooien als de wedstrijd daar om vraagt. Maar dat geldt voor alle eredivisieteams: PSV en Ajax laten ook te makkelijk punten liggen.”

“Het is typerend voor de Nederlandse voetbalmentaliteit. We leiden jonge talenten op en verwachten leuke en spannende wedstrijden, maar het ontbreekt aan zakelijke hardheid.”

Eghan

Op de vraag welke speler van FC Twente we dit seizoen nadrukkelijk in de gaten moesten houden, antwoordde Van Halst: Shadrach Eghan.

“Ja!” klinkt het meteen enthousiast. “Goede voetballer, hè?”

Hij vervolgt: “Ik woon natuurlijk in de buurt van FC Twente en ik ging vorig seizoen wel eens bij Jong FC Twente kijken. Daar speelde hij toen z’n wedstrijdjes en hij viel direct op. In de hoofdmacht doet hij het tot nu toe ook erg goed. Eghan is sterk, dynamisch, doelgericht, tweebenig en niet te vergeten; pas 19 jaar. Dat is echt nog jong, hoor.”

Vijf goals, vijf penalty’s

Voorin heeft de ploeg van trainer(s) Jansen en Schreuder überhaupt genoeg opties, meent Van Halst. “Zeker nu ze ook nog creatieve jongens als Mohktar en Corona hebben vastgelegd, dat klikt denk ik hartstikke goed met Eghan en Tadic.”

Tadic is niet alleen de sterspeler van FC Twente, maar ook één van de beste spelers van de competitie. Zou hij deze winterstop al door een buitenlandse club weggekocht worden?

“Nee, dat denk ik niet. Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan hem, zo’n 15 miljoen euro. Tadic is een geweldige speler, maar voor een dergelijk transferbedrag zal hij zich nog meer moeten opwerpen als de onbetwiste leider van het team. In het buitenland kijken ze ook naar het aantal doelpunten dat een speler maakt: Tadic heeft dit seizoen vijf keer gescoord, maar dat waren vijf penalty’s. Hij zal dus nog beslissender moeten worden.”

Potlood

Tadic werd door Van Halst voor het seizoen niet als beste speler van de competitie getipt. Dat zou namelijk Adam Maher worden. “Daar sta ik nog steeds achter. Maher heeft zo’n verfijnde techniek. Toen hij bij het Nederlands elftal kwam was hij binnen een uur door de hele selectie geaccepteerd. Klassespelers herkennen klassespelers, en zijn klasse is echt niet zomaar verdwenen. Zijn talent komt dit seizoen ook gewoon weer bovendrijven, kan niet anders.”

Goed, dus FC Twente verrast in positieve zin, Eghan is inderdaad vooralsnog de speler die in het bijzonder opvalt en Ajax en PSV laten makkelijk punten liggen. Maar wie wordt er dan – met de kennis van nu – kampioen?

“Ik heb in eerste instantie PSV gezegd, hè?” overpeinst Van Halst. Dan even stilte. “Kan je daar dan misschien alsnog met potlood FC Twente achter schrijven?”