‘Real Madrid verdient transferbedrag Bale snel terug’

23-08-2013 16:32

Gareth Bale kan ieder moment zijn contract tekenen bij Real Madrid. Spaanse en Engelse media lijken zeker te weten dat de historische deal vandaag beklonken wordt, en als het niet vandaag is, dan toch zeker morgen. Real Madrid zou een bedrag van 99 miljoen euro aan Tottenham Hotspur overmaken; een recordprijs in de voetbalgeschiedenis. ThePostOnline sprak met sportmarketeer Frank van de Wall Bake en voetbalkenner Aad de Mos over de mogelijk duurste aankoop ooit.

Een voetballer die voor 99 miljoen euro gekocht wordt door een club met 500 miljoen euro schuld. Zo zou je de transfer kunnen samenvatten, en daar zou je als toezichthouder mogelijk over kunnen vallen. Volgens sportmarketeer Frank van de Wall Bake is de handelswijze van Real Madrid echter goed te verdedigen.

Marktmechanisme

“Real Madrid weet uit ervaring dat ze deze hoge transfersom op relatief korte termijn kunnen terugverdienen, dat is bij Cristiano Ronaldo ook gelukt. Ronaldo werd voor 94 miljoen euro gekocht van Manchester United en binnen twee jaar konden ze dat bedrag weer bijschrijven op hun rekening. Nu wil ik niet direct stellen dat dit met Bale ook lukt, want het hangt mede van zijn sportieve prestaties af, maar als je uitgaat van het marktmechanisme levert deze transfer de club genoeg geld op.”

Van der Wall Bake noemt vier inkomstenbronnen die de kas van De Koninklijke kunnen bijvullen. “Ten eerste heb je de merchandising. Real Madrid is qua fanschare de grootste club ter wereld, dus overal worden de nieuwe shirtjes met de naam van Bale achterop verkocht. De bekende veronderstelling dat clubs binnen twee dagen het transferbedrag eruit hebben gehaald is onzin, maar er wordt zeker goed aan verdiend. Daarnaast verkoopt Real Madrid waarschijnlijk extra seizoenskaarten en kunnen ze mogelijk meer sponsors aan zich binden. Tot slot kan je met een speler als Bale in de gelederen nóg hogere tv-gelden vragen als je een tour door bijvoorbeeld het Midden-Oosten doet.”

“Uit menselijk oogpunt klinkt het inderdaad belachelijk om 99 miljoen euro voor een persoon te betalen, maar zakelijk gezien zou ik de transfer goed kunnen begrijpen.”

Bale geen stilist

Ook voetbalkenner Aad de Mos kijkt niet raar op van het genoemde recordbedrag, al is de voormalig trainer van onder meer Ajax, Anderlecht en PSV geen groot fan van het ‘type Bale’ als voetballer.

“Als we over grote spelers praten, dan heb je het vrijwel altijd over spelers die in de as van het team spelen. Bale is als flankspeler misschien de uitzondering: hij heeft een goed schot in z’n linkerbeen en is razendsnel, ook met bal aan de voet. Als hij sprint doet hij me een beetje aan Usain Bolt denken. Maar als voetballer ben ik niet zo gecharmeerd van Bale, hij is geen stilist.”

Wereldrecord sprint

“Toch verbaast het me niet dat Real Madrid bijna honderd miljoen euro voor hem wil betalen. De club staat bekend als koopclub, ze proberen altijd de spelers die een groot merk zijn – of kunnen worden – aan zich te binden. Ze willen ook laten zien dat alleen Real Madrid dit kan. Natuurlijk zijn er met de komst van rijke Russische eigenaren meer clubs die zulke bedragen kunnen betalen, maar uiteindelijk spelen de meeste voetballers toch het liefst voor Real Madrid.”

De Mos begrijpt dat mensen buiten de voetballerij zich doodergeren aan de exorbitante bedragen die in het voetbal omgaan. “Maar de commercie bepaalt en de financiële grenzen worden verlegd. Het is net als met de wereldrecords op de 100 meter sprint. Ook die worden altijd weer verbeterd, zelfs als je denkt dat de top is bereikt. Ondanks de crisis groeien de uitgaven, dat is in iedere sport zo, niet alleen in het voetbal.”

Messi kost 500 miljoen

“Vroeger verbaasde men zich over een bedrag van 80.000 gulden dat door Sparta aan Volendam werd betaald en tegenwoordig is Messi 500 miljoen euro waar,” vervolgt De Mos. “Ik geloof niet dat er op korte termijn zo veel geld aan een speler wordt uitgegeven, zo’n vaart zal het niet lopen, maar ik vermoed wel dat de rijke clubs aanbiedingen van 150 of 200 miljoen gaan overwegen.”

Ook volgens Van der Wall Bake is het einde van de stijgende transfersommen niet in zicht. “Ik durf inderdaad niet te zeggen dat het bedrag van 99 miljoen euro voor Bale een blijvend record zou betekenen.”