Urby Emanuelson: ‘Voetbal in de Serie A steeds aanvallender’

21-08-2013 14:12

Urby Emanuelson is blij met zijn terugkeer bij AC Milan. De 27-jarige Amsterdammer tekende begin 2011 een contract voor 3,5 jaar bij de Rossoneri maar kon tot dit seizoen geen vaste basisplaats afdwingen. Het afgelopen seizoen werd Emanuelson na de winterstop verhuurd aan Fulham. “Ik had het prima naar mijn zin in Engeland, maar ik wil me graag bewijzen bij AC Milan.”

Na afloop van het gelijkspel (1-1) tegen PSV stond de oud-Ajacied vriendelijk en geduldig de pers te woord. Als eerst werd AC Milan TV in vloeiend Italiaans beantwoord, daarna mochten de Nederlandse journalisten hun vragen stellen. Natuurlijk over de wedstrijd, maar ook over zijn positie bij AC Milan en de ontwikkeling van het typisch Italiaanse voetbal.

Wereld van verschil

“PSV heeft een uitstekende ploeg,” begon Emanuelson. “We wisten dat het geen makkelijke avond zou worden in Eindhoven, ook omdat het onze eerste officiële wedstrijd was en we nog weinig wedstrijdritme hebben. Dat bedoel ik niet als excuus, want PSV speelde fris en gretig en ze durfden te voetballen. Daar hadden we het moeilijk mee.”

“Naarmate de wedstrijd vorderde kregen we meer grip op hun spel. Dat heeft ook met onze ervaring te maken. Als je AC Milan vergelijkt met PSV dan zie je toch een wereld van verschil in ervaring, daardoor konden we aardig standhouden. Al met al ben ik niet ontevreden over het resultaat.”

Nederlands elftal

Emanuelson maakte de negentig minuten vol als linksback. Op die positie liep hij de meeste meters uit zijn carrière, maar zijn voorkeur gaat uit naar een meer aanvallende rol op het middenveld. “Ik heb bij AC Milan ook als nummer 10 gespeeld, daar speel ik het liefst. Maar nu hou ik er weer rekening mee dat ik als vleugelverdediger word gebruikt. Ik kan daar momenteel ook niks van zeggen: mijn contract loopt volgende zomer af en het belangrijkste is dat ik genoeg wedstrijden speel.”

“Het voordeel is dat AC Milan met aanvallend ingestelde backs willen spelen. Net zoals Ajax bijvoorbeeld, of het Nederlands elftal. Of ik voor Oranje in aanmerking kom? Dat is niet aan mij, ik moet gewoon zorgen dat ik genoeg minuten maak en goed speel. Later in het seizoen kom ik dan hopelijk weer in beeld.”

Serie A is leuk

Dit weekend begint de competitie in Italië. De afgelopen twee jaar werd Juventus landskampioen en Emanuelson ziet De Oude Dame ook dit jaar als grootste concurrent. “Ze hebben een kwalitatief erg sterk elftal en spelen goed verzorgd voetbal, het is gewoon een hele goede ploeg. Maar ook Napoli, AS Roma en Fiorentina kunnen meedoen in de titelrace. Die clubs hebben erg goed ingekocht. Wij zijn grotendeels intact gebleven, daar moeten we ons voordeel mee doen. We gaan de strijd met vertrouwen aan.”

“Het wordt een spannende en leuke competitie. Ook leuk, ja. Het beeld dat men in Nederland heeft van de Serie A klopt niet helemaal. De verdediging zou centraal staan in de spelopvatting, maar dat is vaak niet het geval. Er wordt juist steeds aanvallender gespeeld. Toegegeven, het is niet zoals in Nederland, maar zo typisch Italiaans als het vroeger was, is het niet meer.