Karim Rekik: ‘Kans op bereiken Champions League is fifty-fifty’

21-08-2013 06:00

PSV heeft thuis met 1-1 gelijkgespeeld tegen AC Milan. De wedstrijd in de voorronde van de Champions League was vermakelijk en bij vlagen speelden de Eindhovenaren goed voetbal. Ook belangrijk: de jonge lefgozertjes uit Eindhoven leken niet geïmponeerd door de volwassen spelers van de Italiaanse grootmacht. Verdediger Rekik kon alleen maar lachen om de listigheden van Balotelli.  Bang om volgende week in San Siro uitgeschakeld te worden zijn de Eindhovenaren dan ook niet: “De kans is fifty-fifty dat we de Champions League halen.”

Vijf persvoorlichters

Op de perstribune gonsde het van de geruchten over scouts. Dortmund, Bayern München en tal van Engelse clubs zouden met extra belangstelling naar alles van PSV hebben gekeken. Meest opvallend waren echter de vijf Italiaanse persvoorlichters die in modieus gesneden maatpak voor AC Milan juichten. Ze schudden de handen van meegereisde journalisten en neurieden de opzwepende dance-liedjes van de warming up mee. Hun vingers ritmisch tikkend op de klaptafeltjes. Klaar voor een Eindhovens avondje voetbal.

Op het veld zagen de heren een vlammende opening van PSV. Opgestuwd door een heel stadion zelf bezongen boeren durfden de revelaties van dit seizoen alles. Linksback Willems kapte Boateng uit, Rekik en Bruma duwden Balotelli van de bal en Depay deed een wedstrijdje kortste draaicirkels met de logge rechtsback Abate. Depay won.

Diezelfde Depay liet een steekje vallen in zijn verdedigende werk en plots stond het 0-1. Na afloop zou een vervloekt cliché door de catacomben echoën: “topclubs bestraffen kleine fouten direct.” AC Milan bedankte spits El Shaarawy, omdat hij deze voetbalwet treffend binnenkopte. De Italiaanse persvoorlichters sprongen juichend op.

Koelbloedig

PSV behield het vertrouwen en bleef met blijdschap voetballen. De combinaties liepen goed tot aan de Milanese muur, die op 25 meter voor het doel van keeper Abbiati was dichtgemetseld. Dat is trouwens dezelfde Abbiati als de man die in de tweede minuut al geel had mogen krijgen voor tijdrekken.

Dus werd er van afstand geschoten. Bruma: “Ik weet dat ik een goed schot in m’n benen heb, dus ik probeerde het maar eens.” Een verdienstelijke gedachte van de verdediger, want zijn poging werd slecht verwerkt door de uitgefloten Abbiati, waarna Matavz koelbloedig uit de rebound scoorde: 1-1.

Matavz nam die koelbloedigheid na de wedstrijd mee naar de journalisten. “Ik kwam voor de keeper en kopte raak, ja. We wisten dat we na de 0-1 door moesten gaan met voetbal. Ik was niet opgelucht na mijn goal, het gebeurde gewoon. En daarna gingen we weer door.”

Stervende zwaan

Na de gelijkmaker golfde de wedstrijd op en neer. Depay gaf een indrukwekkende schouderduw aan Boateng, die eigenlijk twee keer zo breed is, maar toch als verliezer op de grond lag, en Balotelli (88 kg) speelde de rol van stervende zwaan na duwtjes van Maher (73 kg) en Jozefzoon (70 kg). De eindstand bleef 1-1.

Fifty-fifty

Jeffrey Bruma hield er gemengde gevoelens aan over. “Het resultaat is niet slecht, maar voor mijn gevoel zat er meer in. We hebben ons eigen spel gespeeld en AC Milan heeft gewacht op een klein foutje. Daar hebben ze ook van geprofiteerd. Natuurlijk mag dat in de return niet meer gebeuren, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zo’n foutje is in een seconde gemaakt, zie maar eens een wedstrijd lang foutloos te spelen.”

Verdedigingspartner Karim Rekik wilde na de wedstrijd niet in de rol van underdog kruipen. “We moeten in San Siro negentig minuten uiterst geconcentreerd blijven en vooral ons eigen spel durven te spelen. Iedere wedstrijd creëren we wel een paar kansen, dat zal ook in de uitwedstrijd lukken. Ik denk dat de kans op het behalen van de Champions League fifty-fifty is.”

Good game

Eén Italiaanse persvoorlichter stak zijn duim op. “It was a good game,” bevestigde hij aan een Nederlandse journalist. De andere vier zwegen zorgelijker, al tikten er twee van hen weer snel met gelakte schoenen op het ritme van de muziek mee. PSV was toch sterker dan ze verwacht hadden. Dat kan over een week zowaar nog lastig worden voor de grootmacht uit Milaan.