Voetbal

Pim Blokland: ‘Feyenoord middenmoter zonder nieuw stadion’

30-07-2013 13:05

Op vrijdag 2 augustus trappen Ajax en Roda JC in Amsterdam af voor een nieuwe Eredivisieseizoen. ThePostOnline blikt met 18 bekende supporters vooruit. Vandaag aflevering 16  met Pim Blokland, investeerder en supporter van Feyenoord.

Pim Blokland kennen we als één van de Vrienden van Feyenoord. Een groep Feyenoordsupporters die geld geïnvesteerd heeft in de club. Naast investeerder en lid van de RvC is hij vooral groot supporter. Hij gaat ervan uit dat de selectie intact blijft. “Voor een bod van vijf miljoen euro op Janmaat nemen we de telefoon niet eens op.”

Wat verwacht u van uw club dit seizoen?
“Feyenoord gaat absoluut weer om de bovenste plaatsen meedoen. Het team is bij elkaar gebleven en dat is voor Feyenoord natuurlijk een pré. Mensen hebben het vaak over begrotingen en Feyenoord heeft de vijfde begroting van Nederland. Maar als we het daarop gooien hoeven we niet eens meer te voetballen, want die ranglijst is bekend. Feyenoord heeft meer dan voldoende kwaliteit. Persoonlijk vind ik dat Feyenoord komend jaar gewoon voor de nummer één positie moet gaan.”

Welke speler van Feyenoord moeten we dit seizoen zeker in de gaten houden?
“Feyenoord heeft inmiddels veel spelers bij het Nederlands Elftal rondlopen. Er zitten ongekend grote talenten in deze selectie. Denk aan Clasie en Janmaat. Ik denk, zeker als Martins Indi alsnog mocht vertrekken, dan Nelom de revelatie van het seizoen gaat worden. Ik zie voor hem net zo’n rol weggelegd als voor Janmaat. Die kwam over van SC Heerenveen en stond er ook direct.”

Wanneer is het seizoen geslaagd?
“Als Feyenoord geen Europees voetbal haalt hebben we het gewoon slecht gedaan. Dat betekent minimaal top-4 en dan directe plaatsing voor Europees voetbal. Maar het liefst natuurlijk kampioen worden.”

U heeft onlangs gezegd dat Feyenoord twee keer in de vijf jaar kampioen moet worden. Staat u daar nog altijd achter?
“Jazeker, die uitspraak staat. Je moet wel ambitie hebben in het leven, anders kun je er net zo goed mee stoppen. Feyenoord zijnde moet je gewoon regelmatig meedoen om het kampioenschap.”

In hoeverre dwarsboomt het niet doorgaan van het nieuwe stadion die plannen?
“Dat is echt doodzonde. Om op de lange termijn mee te kunnen doen bij de top van Nederland en Europa is een begroting nodig van tussen de 60 en 80 miljoen euro. Ik zeg niet dat Feyenoord zich dan kan meten met Manchester United, maar toch wel met een club als Benfica. Op deze manier haal je dat nooit. Sterker nog, zonder nieuw stadion wordt Feyenoord op termijn niet alleen een middenmoter in Europa, maar ook in de Nederlandse competitie.”

Veelgehoorde kritiek op de plannen voor het nieuwe stadion is het feit dat het helemaal niet zo rendabel zou zijn als door de voorstanders wordt geschetst.
“Het stadion zou gewoon toebehoren aan de Feyenoordfamilie, niet aan de investeerders. Ik snap heel goed dat er allerlei emoties spelen bij supporters, maar er zijn maar weinig mensen die alle ins en outs kennen. Ik ken die wel. Geloof me, we zijn echt niet over één nacht ijs gegaan.”

Feyenoord heeft tot op heden geen aankopen gedaan. Gaan de Vrienden van Feyenoord, waartoe u behoort, nog een helpende hand uitsteken?
“Nee, dat kan niet. Ook Feyenoord moet zich houden aan de regels van de KNVB. Zonder de verkoop van spelers zullen er ook geen nieuwe bijkomen. ”

Wie wordt kampioen?
“Ik denk dat het een heel spannende competitie gaat worden, die op de laatste dag beslist wordt. En natuurlijk hoop ik dan op Feyenoord. We zullen de strijd aan moeten gaan met Ajax en PSV, FC Twente en Vitesse verwacht ik niet helemaal bovenin.”

En wie degradeert direct?
“De gepromoveerde clubs hebben het altijd lastig en ik denk dat we RKC dit jaar aan dat rijtje mogen toevoegen. Eén van die clubs gaat eruit.”

Wie wordt de topscorer?
“Pelle. Ik denk dat hij rond de 25 goals gaat maken.”

Welke trainer wordt als eerste ontslagen?
“Ik denk dat de trainers van PSV en FC Twente het heel lastig gaan krijgen. PSV heeft natuurlijk een verjongingskuur ingezet en bij FC Twente zijn een aantal goede spelers vertrokken. De druk is immens hoog bij zulke clubs. Cocu of Jansen zal de kalkoen zijn die met de kerst wordt opgevreten.”

Wie wordt komend seizoen de beste speler van de Eredivisie?
“Janmaat is één van de meest constante spelers in Nederland. Hoe groot de kans is dat hij blijft? Honderd procent. Er moeten wel extreem hoge bedragen worden geboden, wil hij vertrekken. Bijna elke positie dubbel bezet is, behalve de rechtsbackpositie. Daar staan wat jongelingen achter, maar dat zijn altijd vraagtekens. Als een club met een bod van vijf miljoen wil komen nemen we de telefoon niet eens op. Hoeveel dan wel? Martin van Geel gaat over het geld en dat kan hij erg goed, dus vraag dat maar aan hem.”

Welke club wint de KNVB Beker?
“De beker is een loterij. Ik denk dat een club uit de top-3 de finale speelt tegen een verrassing. Kijk naar AZ het afgelopen jaar, die hadden een slecht jaar in de competitie maar winnen wel de beker. Ik gun het SC Heerenveen wel.”

Morgen in deze rubriek Harry van Raaij, ex-voorzitter van PSV