Voetbal

Jan van Halst:’FC Twente heeft een behoorlijk jasje uitgedaan’

28-07-2013 13:05

Op vrijdag 2 augustus trappen Ajax en Roda JC in Amsterdam af voor een nieuwe Eredivisieseizoen. ThePostOnline blikt met 18 bekende supporters vooruit. Vandaag aflevering 14 met Jan van Halst, ex-speler en ex-directielid van FC Twente.

Jan van Halst is ruim twintig jaar actief geweest bij FC Twente, eerst als speler en later in de directie. Hij woont nog altijd in Twente en volgt de club naar eigen zeggen met bovengemiddelde belangstelling. “De grote vraag is of de jeugd er al klaar voor is.”

Wat verwacht jij van FC Twente dit seizoen?
“FC Twente heeft een behoorlijk jasje uitgedaan. Vooral het vertrek van Nacer Chadli is een groot verlies. Leroy Fer zat al op een dood spoor nadat de transfer naar Everton afketste, dus wat hem betreft denk ik dat het voor beide partijen prima is om uit elkaar te gaan. De club wil zich nu vooral gaan richten op de eigen jeugd, maar de grote vraag is of deze jongens er al klaar voor zijn. Ze moeten zich allemaal nog bewijzen.”

Welke speler van FC Twente moeten we dit seizoen zeker in de gaten houden?
“Ik verwacht wel wat van Shadrach Eghan. Die jongen heeft eind vorig jaar zijn debuut gemaakt in het eerste elftal. Het is een klein mannetje, maar dat zijn ze bij Barcelona ook allemaal. Hij is wendbaar, dynamisch en tweebenig. Ik ben gecharmeerd van hem.”

Wanneer is het seizoen geslaagd?
“Vorig jaar was de ambitie van de club nog om de subtop van Europa te bestormen en nu neemt men genoeg met het behalen van de playoffs om Europees voetbal. En dat, terwijl FC Twente het qua budget eigenlijk verplicht is om in de top-4 te eindigen. Ik schat Ajax, PSV, Feyenoord, Vitesse en AZ qua selecties hoger in, maar in mijn ogen moet FC Twente de playoffs zien te ontlopen. In de goede zin van het woord, want dat betekent dat ze vierde worden.”

Wie wordt kampioen?
“PSV. Ik heb ze zien spelen tegen Fenerbahce vorige week, waar ze met 0-2 wonnen. Nog niet alles ging goed, maar ik zag een plezier en frisheid die ik de afgelopen jaren wel gemist heb bij PSV. Ook bij PSV zie je nu een soort jeugdgolf, met bijvoorbeeld jongens als Rekik, Bruma en Depay. Bovendien is de honger naar winst in Eindhoven groot, in mentaal opzicht hebben ze daarmee een voorsprong op Ajax.”

En wie degradeert direct?
“Cambuur Leeuwarden. En dat zou ik heel jammer vinden, want ik ben gek op volksclubs. Toch zie je vaak dat een club die uit de Jupiler League komt twee á drie jaar nodig heeft om een stabiele Eredivisieclub te worden. Binnen een organisatie vergt dat nogal wat aanpassingen.”

Wie wordt de topscorer?
“Finnbogason. Hij zit nog wel op het vinkentouw om eventueel getransfereerd te worden. Als hij vertrekt, dan zeg ik Pelle.”

Welke trainer wordt als eerste ontslagen?
“Dwight Lodeweges. Assistent-trainer Henk de Jong – aardige kerel trouwens – is vorig jaar met de club gepromoveerd. Wat ook bij volksclubs hoort is dat de achterban emotioneel wordt als het even tegenzit. Ik denk dat de roep om De Jong groot wordt als het even tegenzit en veel wordt verloren.”

Wie wordt komend seizoen de beste speler van de Eredivisie?
“Maher. Hij doet het net als Strootman, stapsgewijs naar de top. Die jongen is zó getalenteerd. Ik denk dat hij na dit seizoen al naar Engeland, Spanje of Italië kan. Zeker omdat hij de database van een investeringsgroep zit.”

Welke club wint de KNVB Beker?
“Feyenoord. Ook daar wil men zó graag een prijs winnen. De club heeft de financiën niet om kampioen te worden, daarvoor hebben ze nog een te krappe selectie. In de finale winnen ze van FC Groningen.”

Morgen in deze rubriek: Rita Verdonk, supporter van FC Utrecht