Almere nieuwe schaatshoofdstad van de wereld

26-07-2013 10:12

De nieuwe nationale schaatshal staat vanaf 2016 niet meer in Heerenveen, maar in Almere. Dat maakt Almere de nieuwe schaatshoofdstad van Nederland, en dus van de wereld.

Dat hebben de KNSB en NOS-NSF vandaag bekendgemaakt. Doekle Terpstra maakt het nieuws vanochtend bekend op radio 1.

Training

Het besluit betekent dat er vanaf 2016 in Almere wordt getraind door de nationale ploegen. Zowel het langebaanschaatsen, als het shorttrack, kunstrijden en inline-skaten worden in de nieuwe sportkoepel ondergebracht. Wel is het mogelijk dat er ook internationale wedstrijden worden georganiseerd in de Thialf of het TranSportium in Zoetermeer.

Voorlopige gunning

Het gaat om een voorlopige gunning, Almere moet nog wel aan kunnen tonen dat de plannen ook financieel houdbaar zijn. Daarnaast kunnen de twee overgebleven concurrenten om de gunning nog beroep aan tekenen. Het collectief achter het TranSportium Zoetermeer heeft al aangekondigd dit te gaan doen:

 ‘Onbegrijpelijk, onverstandig en ondoordacht. Met die drie o’s kan ik het besluit voor de Icedôme Almere het beste omschrijven’

zo liet Cees Bakker, woordvoerder van het Transportium weten.

Uitgestelde beslissing

In eerste instantie zou het besluit al mei genomen moeten worden, maar de Friese verontwaardiging over geruchten dat Almere de beste papieren had, zorgde voor ‘extra bedenktijd’ voor de bonden. Vorige week eiste de Rechtbank in Utrecht echter van de bonden dat er binnen 5 dagen een beslissing moest komen.

Heerenveen

Onder veel schaatsfans is de verontwaardiging over het besluit groot. Zij vinden dat schaatsen thuishoort in Thialf, en vrezen voor het ‘zielloze Icedôme.’