Ger Senden: ‘Roda JC gaat het wel redden, hoor’

17-07-2013 13:02

Op vrijdag 2 augustus trappen Ajax en Roda JC in Amsterdam af voor een nieuwe Eredivisieseizoen. ThePostOnline blikt met 18 bekende supporters vooruit. Vandaag aflevering drie met oud-voetballer Ger Senden, teammanager en supporter van Roda JC.

Ger Senden is de Paolo Maldini van Roda JC. Maar liefst 19 seizoenen diende De Spijker van Chevremont de club uit Kerkrade, niemand anders stond zo lang bij de Limburgse geelhemden onder contract.  In 2008 nam Good Old Gerrie Senden met een rode kaart tegen NEC afscheid als speler. Tegenwoordig is Mister Roda JC teammanager van zijn geliefde club.

Wat verwacht je van jouw club dit seizoen?

“Ik denk dat we het goed gedaan hebben als we rond de 11e plaats eindigen. We moeten laten zien dat we geleerd hebben van het afgelopen seizoen, toen we op het nippertje in de Eredivisie bleven. Het belangrijkste voor Roda JC is dat we weer een stabiele club worden die op termijn structureel in het linkerrijtje speelt. Om dat te bereiken moeten we niet te hard van stapel lopen; de begroting is momenteel relatief laag, laten we zorgen dat we op een verstandige wijze groeien.”

Welke speler van Roda JC moeten we dit seizoen in de gaten houden?

“Ik denk dat Anouar Kali erg belangrijk voor de club kan zijn. Hij is transfervrij van FC Utrecht overgekomen en heeft bewust voor ons gekozen, terwijl hij begeerd werd door genoeg andere clubs. In de media werd hij zelfs gelinkt aan Ajax en Anderlecht. Kali is pas 22 jaar, maar ontwikkelt zich goed. Daar gaan we hopelijk nog veel plezier aan beleven.”

Wanneer is het seizoen geslaagd?

“We moeten sowieso niet degraderen natuurlijk, maar daar maak ik me geen zorgen over. Wat ik zojuist al zei: de doelstelling is om als club stabiel te groeien naar een hoger niveau. Of we nou 10e of 12e of 14e worden; het maakt niet eens zo veel uit, als we maar stappen maken. Laten we hopen dat we dit seizoen ook een beetje mazzel hebben, een goede start van het seizoen kan bijvoorbeeld al enorm bijdragen aan het vertrouwen binnen de ploeg en de club als geheel.”

Wie wordt kampioen?

“Lastig, maar ik denk uiteindelijk toch Ajax. Ze zijn de afgelopen jaren de meest stabiele ploeg gebleken en ik denk dat ze ook dit seizoen aan het langste eind trekken. Maar ik ben ook erg benieuwd naar de nieuwe spelers van PSV en naar de talenten van Feyenoord. Het is op de Rotterdamse transfermarkt nog erg rustig, maar als ze het elftal van vorig jaar weten te behouden dan zijn ze in mijn optiek outsider voor de titel.”

En wie degradeert direct?

“Ook dat is moeilijk te zeggen. Je denkt toch automatisch aan de nieuwkomers SC Cambuur en Go Ahead Eagles, omdat deze clubs moeten wennen aan het niveau van de Eredivisie. Ze zullen het lastig krijgen, maar dat geldt wel voor een stuk of acht ploegen. Welke dat zijn? Met name de clubs met een lage begroting. Maar Roda JC gaat het wel redden, hoor.”

Wie wordt de topscorer?

“Dan kijk ik naar de spitsen van de drie topclubs. Ajax, PSV en Feyenoord maken altijd zo’n 20 à 25 doelpunten meer dan de andere clubs, dus ik verwacht dit jaar dat Pellè of misschien Siem de Jong wel de meeste doelpunten maakt. Vooral Pellè staat natuurlijk garant voor goals. Ik had graag de naam van Malki ingevuld, maar hij is helaas vertrokken naar het Turkse Kasimpasa. Frank Demouge? Hij zal er wel een aantal maken, maar als hij bovenaan de topscorerslijst staat mogen we dat wel van verrassing noemen, of niet? Het zou natuurlijk wel geweldig mooi zijn. ”

Welke trainer wordt als eerste ontslagen?

“Ach, daar geef ik liever geen antwoord op. Dat kan ik ook niet zeggen. In de voetballerij kunnen trainers ook het slachtoffer zijn van het ondermaats presteren van de spelers. Het zal wel een trainer worden van een ploeg die in de gevarenzone dobbert.”

Wie wordt de beste speler van de Eredivisie?

“Persoonlijk vind ik Pellè één van de beste voetballers, maar dan kijk ik puur naar de waarde die hij voor een team heeft. Eriksen is bijvoorbeeld een completere voetballer, daar kijk ik ook graag naar. Ik weet niet of ze voor de Eredivisie behouden kunnen blijven, maar zij zijn voor mij de beste spelers.”

Welke club wint de KNVB Beker?

“De bekerfinale gaat tussen Roda JC en Feyenoord, tenminste; dat zou mijn wens zijn. Als speler heb ik twee keer de finale met Roda JC van Feyenoord verloren, dus het is tijd voor revanche. Daarbij is Feyenoord een aansprekende tegenstander: een topclub met fanatieke aanhang. Dat maakt het extra mooi om van te winnen. Ja, je hoort het goed; Roda JC pakt dit seizoen de beker, haha.”

Morgen in deze rubriek: Jochem van Gelder, supporter van NEC.