Wilfred Genee: ‘Hoop niet dat seizoen SC Cambuur een afgang wordt’

16-07-2013 13:04

Op vrijdag 2 augustus trappen Ajax en Roda JC in Amsterdam af voor het nieuwe Eredivisieseizoen. ThePostOnline blikt met achttien bekende supporters vooruit. Vandaag aflevering twee met presentator Wilfred Genee, supporter van SC Cambuur.

Wilfred Genee heeft speciaal voor komend seizoen twee seizoenskaarten aangeschaft: “Voor mijn vader en moeder, maar als ik een dagje vrij heb ga ik met mijn vader mee.” De sportpresentator is al van kinds af aan fan van de club die na dertien jaar weer in de Eredivisie speelt. “Wellicht zijn we te vroeg gepromoveerd, ik hoop niet dat dit seizoen een complete afgang wordt.”

Wat verwacht je van jouw club dit seizoen?

“Ik denk dat we op de 17e plaats eindigen en dat we het dan via de nacompetitie toch gaan redden. Je moet reëel zijn: de begroting van SC Cambuur ligt rond de 5 à 6 miljoen euro. Clubs als Heracles en Zwolle redden het knap met een lage begroting, maar de promotie naar de Eredivisie is voor ons toch erg onverwacht gekomen. De laatste maanden schoten we als een komeet omhoog in de Jupiler League, misschien is de stap nu wel te groot.”

Welke speler van SC Cambuur moeten we dit seizoen in de gaten houden?

“Ik vraag me af  welke speler het niveau van de Eredivisie aankan.” Genee lacht: “Het is niet onaardig bedoeld, maar er schiet me niet direct iemand te binnen. Nou, wacht, Mohamed El Makrini is wel een aardige voetballer. En misschien kunnen we nog een leuke speler aantrekken.”

Wanneer is het seizoen voor SC Cambuur geslaagd? Bij winst op SC Heerenveen?

“Vooropgesteld is handhaving in de Eredivisie het allerbelangrijkst. Daarnaast is het natuurlijk leuk om de streekderby te spelen, al moet ik zeggen dat ik ook een zwak voor SC Heerenveen heb. Ik snap de rivaliteit niet zo. De grootste stunt zou winst op Ajax zijn, dan mag je thuis best met 0-3 van SC Heerenveen verliezen. Of ik dan de karaokebar van Leeuwarden in duik? Ik ben al zo lang niet in Leeuwarden op stap geweest, ik weet niet eens of ze een karaokebar hebben. Maar ik zal het zeker vieren.”

Wie wordt kampioen?

“Ik zet mijn geld weer op Ajax. Dat heeft alles met Frank de Boer te maken; hij werkt volgens een duidelijke visie en daar wordt niet van afgeweken. De Boer heeft laatst ook gezegd dat Ajax weer naar een hoger plan moet, en als hij dat zegt gebeurt het ook. Misschien dat ze hinder ondervinden van het Europese programma, maar volgens Cruijff hebben voetballers juist baat bij het spelen van veel wedstrijden. En hij schijnt er verstand van te hebben.”

“PSV kan gaan verrassen, want volgens mij is Cocu ook een goede trainer. Maar in Eindhoven hebben nogal wat spelerswisselingen plaatsgevonden, dus het is even afwachten hoe de selectie daarop reageert. Feyenoord zakt denk ik door het ijs, daar zijn de verwachtingen na afgelopen seizoen zó hoog. En stel dat Pellè geblesseerd raakt, of nog erger, verkocht, hoe lossen ze dat dan op?”

En wie degradeert direct uit de Eredivisie?

“Go Ahead Eagles. Vorig seizoen presteerde de club erg goed onder Erik ten Hag, maar nu hij vetrokken is naar de beloftes van Bayern München, denk ik dat ze het heel moeilijk gaan krijgen. Ze zijn nog beperkter in spelersmateriaal en financiën dan SC Cambuur, eigenlijk hebben we geluk dat Go Ahead ook gepromoveerd is.”

Welke trainer wordt als eerste ontslagen?

“Dat is een lastige vraag. Ik denk Alex Pastoor, maar dat heeft met het elftal van NEC te maken. Vorig seizoen zijn ze goed begonnen, maar daarna hebben ze een vrije val gemaakt. En, niet geheel onbelangrijk, Platje is naar Bakoe vertrokken, hè? Pastoor is een goede trainer, maar dan wordt het toch lastig.”

Wie wordt de beste speler van de Eredivisie?

“Zoals de situatie nu is denk ik Kevin Strootman of Christian Eriksen. Maar beide spelers kunnen ook morgen in een andere competitie spelen, bij wijze van spreken.”

Laatste vraag: wie wint de KNVB Beker?

“Oei, daar vraag je me wat. Ik gok dat de finale tussen Ajax en PSV gaat.” Genee herstelt: “Of nee, Hans Kraay jr. verricht de loting dus dat zal wel weer niks worden. Nee, PSV speelt tegen Vitesse en PSV wint uiteindelijk.”

Morgen in deze rubriek: Ger Senden, teammanager en supporter van Roda JC