De boefjes van Vak 410 zijn onmisbaar

16-02-2013 15:00

Vak 410 is het hooliganvak. Dat is wat de gegoede burgerij zal beweren. Begrijp me niet verkeerd, er zullen heus wel hooligans zitten op Vak 410 maar die zitten ook gewoon op de lange zijde. Een overgrote meerderheid van Vak 410 is echter geen hooligan. Daar is de tifosi-cultuur van Vak 410 ook helemaal niet naar. De tifosi- of Italiaanse cultuur gaat vooral om zang en veel geluid maken om je team te ondersteunen. Daarin onderscheid Vak 410 zich ook van de F-side die de Britse hooligancultuur aanhing en nog steeds aanhangt. De meerderheid van de seizoenkaarthouders van Vak 410 komen voor het supporten van hun club en dat was ook hard nodig in de Amsterdam Arena. Na de overstap van de Meer naar de Arena was de sfeer in het stadion dramatisch gedaald. Nu Vak 410 sinds 2001 weer sfeer maakt komt de sfeer ook geleidelijk weer terug in het gehele stadion.

Raddraaiers die niet willen deugen

Maar voor de kleinburgerij is het veel makkelijker om het hele vak af te schilderen als raddraaiers die niet willen deugen. Zo wordt het publiek van Vak 410 ook behandeld door Ajax. Tuig van de richel die stadionverboden verdienen voor lullige akkefietjes. Afgelopen zondag voerde Vak 410 dan ook actie tegen de vele stadionverboden van de laatste tijd. Vak 410 gedroeg zich 90 minuten lang als de rest van het bioscooppubliek in de Arena. Zoals het heurt dus. Gewoon braaf op je plek blijven zitten en stil zijn. Zoals men het graag ziet bij de gegoede burgerij en andere pijprokende fatsoensrakkers. Met als resultaat dat er geklaagd werd over de sfeer in het stadion.

Onmisbaar

De realiteit is dat de twaalfde man daadwerkelijk effect heeft op het spel van het elftal. Want het verschil tussen zondag en donderdag was goed merkbaar. Vak 410 vlamde weer als vanouds en de sfeer in het stadion was weer van een Champions League-gehalte. Ondanks het feit dat de boefjes van Vak 410 het bloed onder de nagels van de gegoede burgers van Ajax vandaan halen zijn we onmisbaar. Wij zijn Ajax en niemand anders.