Interview

John de Wolf: ‘Nederland is een gevaarlijke outsider’

09-06-2014 13:00

In de aanloop naar het WK Voetbal zal ThePostOnline vooruitblikken met enkele bekende namen uit de voetbalwereld. Vandaag oud-international John de Wolf.

Wat zijn uw verwachtingen van het Nederlands Elftal?
“Ik ben zeker niet zo negatief als het merendeel van de Nederlandse bevolking. Het systeem is meer gericht op het resultaat dan op het mooie voetbal. Ik denk dat we de poule doorkomen en daarna ben je van een hoop zaken afhankelijk. Wie wordt je tegenstanders, hoe zit het met blessures? Daar valt nu weinig zinnigs over te zeggen.”

Wanneer is het toernooi voor Oranje geslaagd?
“De poule moeten we doorkomen en dan mogen we tevreden zijn. Alles valt of staat met de wedstrijd tegen Spanje. Als je die niet verliest, kun je ook zomaar poulewinnaar worden en dan ziet alles er anders uit. Zolang we Brazilië maar ontlopen.”

Zijn er spelers die u mist in de selectie van Van Gaal?
“Tja, ik denk dat Kongolo geluk heeft gehad met de blessure van Van der Vaart, daardoor kwam er een extra plekkie vrij. Wijnaldum was natuurlijk niet fit, maar hij is best een goede speler. Een jongen als Virgil van Dijk heeft de pech gehad dat hij niet bij de eerste dertig spelers zat en zich dus niet kon laten zien. Neem Kongolo, hoewel hij niet geweldig speelde tegen Ecuador heeft hij zichzelf wel dagenlang kunnen laten zien aan Van Gaal. Van Dijk had een goede kans gehad als hij had mogen meetrainen, denk ik. Die jongen zal deze zomer een grote transfer gaan maken en na het WK denk ik dat hij van de nieuwe bondscoach wel een kans krijgt.”

Van Gaal speelde tegen Ghana vermoedelijk in zijn beoogde basiselftal. Zou u net zo spelen?
“Dit systeem zorgt niet alleen voor het inbouwen van een stukje zekerheid, het is voor veel ploegen ook moeilijk te bespelen. Ik vind het geen rare opstelling. De Guzman is een grote speler geworden bij Swansea City, een echte verbindingsspeler. Er valt wat te zeggen voor een andere keeper, zo’n Krul speelt toch tegen betere en grotere spitsen dan Cillessen.”

Wie denkt u dat wereldkampioen gaat worden?
“Een land uit het rijtje Brazilië, Argentinië, Spanje of Duitsland. Andere landen hebben duidelijk minder kwaliteiten en zullen dus veel geluk nodig hebben. Nederland is overigens wel een gevaarlijke outsider, als het eenmaal gaat rollen tijdens het WK kan er van alles gebeuren. Vier jaar geleden waren we er ook dichtbij.”

Wie wordt de topscorer van het toernooi?
“De topscorer komt meestal van een ploeg die ver komt, dus ik gok een Braziliaan. Messi, Van Persie en Robben hebben ook een kans. Robben is de laatste jaren veel doeltreffender geworden.”

Wie wordt de beste speler van het toernooi?
“Messi gaat uitblinken. Ik vind Portugal te zwak om ver te komen, dus Ronaldo zal het niet worden.”

Welk land gaat ons verrassen?
“Ik heb België nu een paar keer zien spelen, die hebben echt een heel goed basiselftal staan. Je bent altijd afhankelijk van vorm, geluk en blessures, maar ik zie de Belgen echt ver komen.”

 Stel, Nederland wordt toch snel uitgeschakeld. Voor welk land juicht u dan?
“Engeland vind ik altijd iets aparts hebben. Ook Italië en Spanje spreken me aan. En de Belgen natuurlijk.”

De eerdere interviews in deze serie vindt u hier. Morgen in deze serie: Hugo Borst.