De WorldTour licentie: molensteen voor de ambitieuze wielerploeg

30-09-2012 11:02

Rijden in de eredivisie van het wielrennen brengt soms vervelende verplichtingen mee. Wie deel uitmaakt van het elitekorps van WorldTour-ploegen verzekert zich weliswaar van startrecht in de mooiste wedstrijden, maar tekent ook voor het héle WorldTour pakket. Daar zitten onaangename verrassingen als de Tour of Beijing bij, om maar eens wat te noemen.  

Promoveren
Het team Argos-Shimano wil volgend jaar graag promoveren van de eerste divisie (continental) naar de eredivisie (WorldTour) en diende donderdag het officiële promotieverzoek in. Niet omdat ze dan óók in China mogen rijden – daar starten ze met hun Japanse sponsor nu even liever niet – maar vanwege de gegarandeerde deelname aan wedstrijden zoals Milaan-San Remo en de Tour de France.

Ik hoop dat ze weten waar ze aan beginnen. Want nu, aan het eind van het seizoen, wordt weer duidelijk wat het betekent voor een team om de hele kalender verplicht af te moeten werken. De Telegraaf berichtte afgelopen week dat Rabobank zich op het laatste moment afmeldde voor de Italiaanse najaarsklassiekers Emilia en Beghelli. Volgens de Telegraaf waren ‘de tickets al besteld maar bleek het animo onder de renners niet groot genoeg om na een lang seizoen nog in actie te komen’.

Najaarsklassiekers
Opvallend bericht. Zeker na de diverse geluiden over de instelling van de Rabo-renners die direct na het WK in Limburg naar buiten kwamen. Wat is hier aan de hand? Juist de ronde van Emilia is immers een prestigieuze semiklassieker waar Rabobank vaak erg goed presteert. Robert Gesink won ‘m twee keer op rij in 2009 en 2010 en Bauke Mollema werd vorig jaar tweede. Het is één van de prachtige Italiaanse najaarsklassiekers, die laat je toch niet zomaar schieten?

Volgens de Telegraaf ‘bleek het animo onder de renners niet groot te zijn om er na een lang seizoen in actie te komen…   …een beslissing die normaliter nooit geaccepteerd zou zijn door Erik Breukink’.  Erik Breukink is sinds kort exit, zo weten wij. Is daarmee de muiterij uitgebroken in de wielerploeg?  Zijn het echt zulke luie lamzakken die zelf mogen bepalen of ze zin maken of niet?  Of is de Telegraaf weer eens het vuurtje onnodig aan het opstoken?

Mondialisering
Laat ik het eens op een rijtje zetten.

Het Rabobank profteam bestaat officieel uit 27 renners, en zo af en toe komt daar een stagiair vanuit de jeugd bij. De Internationale Wielerbond UCI verplicht de Rabobank om er komende week acht af te vaardigen naar een monstrueus evenement langs lege, brede wegen zonder publiek in het verre China. De mondialisering van de wielersport in al haar glorie. Vorig jaar live op Eurosport, je zou er voor de grap eens ’n uurtje voor moeten gaan zitten. Volgend weekend rijden de renners ook Parijs-Tours. Een belangrijke klassieker, groter in aanzien dan Emilia en, belangrijk, altijd rechtstreeks op TV. Voor Beijing en Parijs-Tours zijn samen al zestien renners nodig, dus blijven er nog elf over waarvan er acht naar de twee Italiaanse semi-klassiekers kunnen.  Niets aan de hand, zou je zeggen.

De ploeg nam echter direct na de Tour afscheid van haar meest trouwe knecht, Grischa Niermann. Die stapt binnenkort in de ploegleiderswagen. Eentje minder om op te stellen. Voorts is er al een tijdje wat gedoe rond de Spaanse renner Carlos Barredo. Gedoe waar niemand veel over kwijt wil, dus u weet wel in welke hoek dat gezocht moet worden. Weer een renner minder. En dan zijn er, zoals bij iedere ploeg in welke sport dan ook, sporters met blessures. Zeker aan het einde van een seizoen. Bram Tankink revalideert van een ernstige val, en hij is niet de enige. De spoeling wordt dunner en dunner. Maximaal zes renners kan de ploeg nog opstellen. Maar welke zes zijn dit? En wat hebben die eigenlijk in Emilia te zoeken?

Gedecimeerd vreemdelingenlegioen
Wat resteert is een uitgeblust en gedecimeerd vreemdelingenlegioen van knechten, halve sprinters en tijdrijders. Allesbehalve een uitgebalanceerde ploeg die om de zege kan strijden op de pittige Italiaanse slotklims. Een in omvang veel te kleine ploeg, bovendien.
De internationale wedstrijdkalender zit zo volgepropt dat het aan het einde van een slopend seizoen niet lukt om tegelijkertijd op drie podia goed voor de dag te komen. Dat lukt overigens bijna geen enkel team.

Quick-Step en Movistar hebben net als Rabobank moeten afzeggen voor Emilia en Beghelli. De Rabobankploeg kwam waarschijnlijk snel tot dezelfde conclusie als waar ik toe kom: starten in Emilia en Beghelli heeft totaal geen zin. Het is ontzettend zonde, en dat zullen ze bij de bankformatie zelf ook vinden. Was er geen verplichte deelname aan de Chinese ronde opgelegd door de UCI, dan was er niets aan de hand geweest.

Argos-Shimano, denk nog eens goed na over die promotie naar de WorldTour. Jullie krijgen nu toch ook al wildcards voor alle mooie wedstrijden? Dat zal na die fantastische Ronde van Spanje alleen maar simpeler zijn geworden.  De WorldTour-licentie is een molensteen die de selectie uitwringt van Australië naar Canada en van de alpencols in Zwitserland tot de smog van Beijing. Het brengt een hoop ellende mee.

Ellende waar de Telegraaf vervolgens graag een onterechte slinger aan geeft.