Regels zijn regels, limiet is limiet

04-07-2012 15:00

Zondag liep de heren estafetteploeg op de 4 x 100 meter naar een gouden EK-medaille. Snel daarna kwam de mededeling dat ze waarschijnlijk niet naar de Olympische Spelen zouden mogen. Ze stonden net te laag op de ranglijst. Nu is het NOC*NSF bijgedraaid en mogen ze toch.

Regels zijn regels
Tijdens de marathon van Rotterdam liep Miranda Boonstra acht seconden te langzaam om uitgezonden te worden naar Londen. Heel Nederland voelde met haar mee. Acht seconden over meer dan 42 kilometer. Het NOC*NSF stelde zich volgens velen onmenselijk op.

Een paar dagen na die beslissing was chef de mission Maurits Hendriks te gast bij een praatprogramma op televisie. De presentator deed een beroep op zijn menselijkheid, op zijn flexibiliteit. Maar nee, zei Hendriks, regels zijn regels. Al was Boonstra één seconden te langzaam, een limiet is een limiet. Teksten over een hellend vlak volgden snel.

Rechter
Boonstra stapte naar de rechter, om op die manier alsnog plaatsing af te dwingen. De omstandigheden in Rotterdam waren extreem slecht en de limiet was te star. De rechter gaf haar ongelijk, Boonstra’s Olympische droom viel in duigen.

Boonstra is niet de enige die de Spelen op een paar seconde mist. Bram Som kwam een paar tellen te kort op de 800 meter, Marathonloper Koen Raymaekers werd zesde tijdens de marathon van Rotterdam, maar hij was niet iets meer dan een halve minuut te langzaam. Linsy Heister, Europees kampioen openwaterzwemmen van 2010 kwam na een uur en drie kwartier dertig seconden tekort.

Vorm
Toen werd het dus zondag, de Oranje sprintmannen pakten goud in een goede tijd. Maar de regel is dat de twee beste tijden worden gemiddeld en daar kwamen de heren tekort. Nu mogen de mannen toch. Maurits Hendriks: ‘De Spelen zijn zo dichtbij dat we ervan uit kunnen gaan dat zij de huidige vorm weten vast te houden. Ik heb deze Europees kampioenen op de 4 x 100 meter er dan ook graag bij in Londen.’

Vorm. Het meest ongrijpbare in de sport. Wat is vorm? Hoe lang kan je het vasthouden als je het eenmaal hebt?Hoeveel vorm moet je hebben om tijdens de Spelen in topvorm te zijn? Sporters weten hoe ze op tijd kunnen pieken, door op het juiste moment rust te nemen, het taperen. Maar hoe sterk je fysiek ook bent, de vorm kan roet in het eten gooien.

Alles was overzichtelijk met de limieten van het NOC. Je ging of je ging niet. Nu het begrip vorm er bij is gehaald is de deur opengezet voor een spervuur aan rechtszaken Met het in dit systeem meenemen van vorm begeeft het NOC*NSF zich op een hellend vlak.

Bart de Bruijn is geen jurist, maar als u hem op basis van dit artikel toch voor uw zaak wil laten pleiten kunt u contact opnemen met de redactie van De Jaap.