Arantxa Rus: De nieuwe Brenda?

03-06-2012 18:06

Hoe langer een record staat hoe bijzonderder het is als het verbroken of geëvenaard wordt. Gisteren was het dan eindelijk zo ver. Voor het eerst in negentien jaar haalde een Nederlandse vrouw de vierde ronde van Rolland Garros. Arantxa Rus is de gelukkige. Ze versloeg tijdens de invallende duisternis Julia Görges in twee sets ( 6-3 .

Record
Dat al bijna stokoude record staat op naam van Brenda Schultz-McCarthy, die in 1988 en 1993 ook de vierde ronde haalde. De Haarlemse met de hoofdband, met de genadeloze service. En erg allround. Niet alleen op het gravel van Parijs, maar ook bij de andere drie grandslams haalde ze minimaal één keer de vierde ronde.

Schultz-McCarthy speelde in een tijd dat het Nederlandse vrouwentennis nog wat voorstelde, met meestal meerdere tennissters in de top-100. De jaren negentig, de tijd van Oremans, Boogert en Bollegraf. Maar Brenda stak daar bovenuit. Eindigde zeven jaar op rij in de top-40 van de wereldranglijst, waarvan vier keer in de top-15 en verzamelde in die tijd 9 WTA titels. Daarbij geholpen door de hardste service van het veld.

Afstand
Rus moet het allemaal nog doen. Kenners noemen naast haar linkshandige topspin, haar rustige karakter als pluspunt. Ze liet zich door de Duitse Görges niet gek make, toen die begon te zeuren dat ze de bal niet meer kon zien. Rus bleef stoïcijns wachten wat de umpire zou beslissen. De 1,80m lange blondine trekt niet de aandacht door fashionshoots, roept niet van de daken dat ze wel even de top-10 gaat halen.

Mocht Rus in de vierde ronde winnen van Kaia Kanepi, neemt ze afstand van Michaëlla Krajicek. Dat was de vorige aanvalster op de troon van McCarthy, maar Miša ligt meer op de behandeltafel dan dat ze op de baan staat. Mocht Krajicek lang blessurevrij blijven, Rus haar opmars doortrekken en Kiki Bertens haar WTA-winst in Fez een vervolg kunnen geven kan het Nederlandse vrouwentennis weer terug keren naar de succesvolle jaren negentig.